Yunanistan'da ilk resmi cemevi faaliyete geçti

Yunanistan'ın Meriç vilayetinde Sofulu ilçesine bağlı Büyük Derbent (Megalo Derio) köyünde ilk resmi cemevi faaliyete geçti. 

Yunanistan Eğitim Bakan Yardımcısı Angelos Syrigos, beraberinde bir heyetle Sofulu'ya gerçekleştirdiği ziyarette, Büyük Derbent Köyünde kısa bir süre önce faaliyete geçen Cemevi'ne de gitti. Sofulu, Büyük Derbent Cemevi'nin Yunanistan'da resmi olarak faaliyetine izin verilen ilk cemevi olduğu bildirildi.

Bakan Yardımcısı Syrigos, Eğitim Bakanlığı'nın cemevine resmi izin verildiğini ve cemevinde ibadete ek olarak, bölgedeki insanlara çeşitli hizmetler sunulduğunu da bildirdi.
 
Din işlerinden sorumlu Eğitim Bakan Yardımcısı Angelos Syrigos'un Büyük Derbent'teki Alevi-Bektaşilerle görüşmesine Sofulu Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Orpheus Yusuf Koca da eşlik etti. Koca ise yaptığı açıklamada, Syrigos'tan dağlık bölgede olan köyler ve Sofulu Belediyesi ile ilgili genel sorunlar konusunda bilgiler vererek destek istedi. 

Yunanistan'da din işleri Eğitim Bakanlığı altında yürütülmektedir. Eğitim Bakanlığı aynı zamanda, ibadethanelerin işletilmesinden de sorumludur. Dolayısıyla, Yunanistan'da hizmet veren tüm Alevi-Bektaşi ibadethaneleri de Eğitim Bakanlığı'na bağlıdır. Eğitim Bakan Yardımcısı Angelos Syrigos'un Sofulu ilçesine bağlı Büyük Derbent köyündeki cemevine ziyareti de bu kapsamda gerçekleşti.
 
Trakya Alevi-Bektaşi Heyet Başkanı Ahmet Karahüseyin'in verdiği bilgilere göre, Büyük Derbent Cemevi binasının imareti tamamen çevredeki Alevi-Bektaşilerin bağışlarıyla tamamlandı. Karahüseyin, cem evinin yapımında Büyük Derbent köyü ilkokulu öğretmeni Mümin Pireli'nin sonsuz çabası ve gayreti ile inşaatın tamamlanıp yasal izinlerin alınabildiğini özellikle vurguluyor. Halen, Seyit Ali Sultan Dergâhı'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren bugünkü cemevinin dedelik makamında ise Hüseyin Caferoğlu oturmaktadır.

Peki söz konusu gelişme ne anlama geliyor? Yunanistan'ın bu kararını Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'e değerlendirdi.

İşte Bermek'in o açıklaması;

"Yunanistan, AİHM kararına uyuyor"


Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek, Yunanistan'ın Aleviliği ayrıca özel olarak tanımadığını, tanımasına da gerek olmadığını ifade etti. 

Bermek, bunun nedenini şöyle açıkladı: 

Türkiye'deki hukuki girişimlerimizin ardından başvurumuz sonucu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) zaten Aleviliği bir inanç olarak tanımlamıştı. AİHM'in bu kararı yalnızca Türkiye'yi değil, Yunanistan'ı da ve toplamda Avrupa Konseyi'ne üye 49 ülkenin tamamını bağlıyor. Bundan dolayı Türkiye hariç Avrupa Konseyi üyesi devletler ülkelerindeki Alevi ibadethanelerini, ibadethane statüsünde kabul edip, kendi yasaları çerçevesinde diğer ibadethanelere ne destek veriyorsa o haktan faydalandırıyorlar dedi.

Lozan'dan sonra ilk ruhsatlı cemevi

Bermek, cemevinin açılışında her ikisi de öğretmen olan Mümin-Fatma Pireli çiftinin büyük çabası olduğunu söyleyerek, "Yasal gereksinmeleri yerine getirdiler. Lozan'dan sonra ilk defa ruhsatlı bir cemevi açılışı yapılmış oldu" dedi.

"Yunanistan, orada zaten var olan Alevi topluluğunun varlığını kabul ediyor"

Kararın olumlu olduğunu aktaran Bermek, sosyal medyada kimi kişilerin Yunanistan'ın Müslüman azınlık içinde mezhep ayrımı yaratmaya çalıştığı iddiasıyla ilgili de şunları söyledi:

Yunanistan yasaları çerçevesinde 'cemevi kuracağım' diyen vatandaşlarına onay veriyor. Yunanistan'ın oradaki Müslüman azınlığı bölmeye çalıştığı yok. Zaten orada var olan Alevi topluluğunun varlığını kabul ediyorlar dedi.