Alevi dünyası geçtiğimiz haftayı büyük bir acı ile kapattı. Hozatlı Ahmet Dede Hakk’a yürüdü. Bu değerli insanların ardından hep “Acaba Ahmet Dede’nin diyeceği neler vardı?”, biraz daha çok zaman geçirse idik neler öğrenirdik soruları çakılıp kalıyor insanın aklına. Hakk rahmet eylesin, Erenler yoldaşı olsun. Aleviliğe de çok emek verdi, çok değerli hizmetleri dokundu. Elinden geleni yaparak göçtü, görevini yaptı. Yolu açık, devri daim olsun…
****
Aslında bu yazımı Alevi topluluklar arası yardımlaşma ve özellikle Avrupa Alevi kurumlarının yaptığı etkinliklerin yeni bir dönemin işaretçisi olup olmadıklarını sormaya ayırmayı düşünmüştüm. Son dönemde önemli bir değişimin ayak seslerini görür gibi oluyoruz. Örneğin artık Alevilik ile ilgili yeni kitapların çoğu gerçekten Alevilik konularına ciddi emekler vermiş araştırmacı ve bilim adamlarının sağlıklı, ayağı yerde daha bilimsel, daha doğru ve daha akademik bir görünüme kavuştuklarını izliyoruz. Bu değişim aslında son yirmi-otuz yıldır üniversitelerde, basında, kamuoyunda yapılan tartışmalar, araştırmalar, görünür hale gelen Aleviliğin önderleri, pirleri ve mürşitleri ile araştırmacı ve bilim insanlarının derinlemesine söyleşileri, yüksek lisans ve doktora çalışmalarının da doğal bir sonucu. Bu değişimin daha da sevindirici yanı ise her aklına gelenin kendi kendine Aleviliğe bir gömlek biçme, kendi aklınca iddialar üretme dönemimin artık geride kalmış olduğuna da işaret etmesi. Artık Alevilik araştırmacıları yazdıklarının ince elekten geçeceğini bilerek, içi boş iddialarla pek de kolay kolay ortaya çıkamıyorlar. İnanç kendi tarihî ve tabiî zeminine, çağın koşulları, anlayışı ve algısı içinde oturuyor. Çok memnun edici gelişmeler. Kendi hesabıma çok seviniyorum. Bir de Alevi kültürünü romanlar, öyküler ile anlatmayı başarabilsek, ki bunu yapan çok değerli arkadaşlarımız var ama hem onların daha çok ürün vermesi, hem de sayılarının artması gerek. Aleviliğin şiir ve müzik alanındaki tartışılmaz ve erişilemez üstünlüğünü yavaş yavaş da olsa düz yazı, roman ve öyküye de taşımamız şimdi önümüzdeki beklenen adım. Ve sinema, belgeseller, videolar, internet dünyası Alevilerin yoğun biçimde katılmasını bekleyen önemli sanat alanları. Gençlerin bugünkü müthiş teknik kolaylıkları değerlendirerek bu alanda çok çarpıcı, çok yaratıcı ürünler verebileceğini biliyorum, umudum bunların birazını görebilmek. Gençlerin grafik sanatlar, iletişim, sinema-tv gibi alanlara daha çok yönelmelerini diliyorum kendi hesabıma.
****
Sevindirici bulduğum bir başka konu ise geçen yıl Hacıbektaş’ta yapılan düzenlemelere Avusturya Alevi kuruluşlarının yardım etmesi, bu yıl çok kısa bir sürede gerçekleştirilen ve çok yakında hizmete açılacak MİHMAN EVİ projesi, AŞIK Daimi’nin büstünün açılması. Bu atılımlar aslında kurumlarımızın birbirimizin ihtiyaçlarını fark edecek kadar olgunlaştığımızı ve kurumlar arası dayanışmayı yüceltecek bir yeni dönemin başlangıcı olmasını diliyorum. Önümüzdeki sürecin eğitim ve araştırma alanında gençleri destekleyici adımlarla güçleneceğini de tahmin ediyor ve bugüne dek sınırlı burs çalışmaları yapan kurumlarımızın burs sayıları giderek artmasını ayrı bir memnuniyetle izliyorum. Umudum bu desteklerin daha uzun soluklu araştırma, doktora, yüksek lisans araştırmalarına doğru da yönelmesi. Bu adımların hepsi sevindirici ve özendirici adımlar. Emek verenlerin, lokmalara ve giderlere katılanların, bu çalışmalara destek verenlerin hizmetleri kabul olsun, erenler şefaatçileri, Hızır yoldaşları olsun.
****
Dogan Bermek
9.Temmuz.2021