Yeni bir yıla girerken

Değerli dostlar,

2023 başladı, tüm dostlara mutlu ve uğurlu bir yıl diliyorum.

2022 zor bir yıldı. Alevi toplumu oldukça önemli olaylar yaşadı. Yılın başında yüksek elektrik ve doğal gaz faturaları Cem Evlerinin tepkisini topladı, Cem evlerine icralar gitmeye başladı. Şubat ayında yapılan bir toplantıda üç federasyon ABF / ADFE / AVF bir Hukuk Birimi kurulması konusunda anlaştılar. Toplum bu kararı memnunlukla karşıladı. İdare de kararın hemen ardından Cem Evlerine giden icraların durdurulması için kaymakamlıklara talimatlar göndererek icraları durdurdu. Elektrik parasında sanayi tarifesi yerine mesken tarifesi kullanılmasına karar verdi ve borçlu kurumlara son birkaç ayın indirimlerini uygulayarak bazılarını epeyi alacaklı hale getirdi.  Bu süreçte bir yandan da federasyonlar Hukuk Birimi’ne ilgilerini adeta kaybettiler. Toplantılar ertelendi veya yapılamadı, birim işlerliğe kavuşamadı ve birkaç ay süren bir hareketsizlik ve ilgisizlik döneminin ardından Hukuk Birimi kapandı. Oysa 2022 Aleviler için çok önemli bir yıldı ve Hukuk Biriminin 2022 boyunca yapması gereken, yapabileceği çok iş vardı.

Hareketsiz geçen yılın ikinci çeyreğinin ardından HACI BEKTAŞ etkinliklerine doğru ortam hareketlendi, Cumhurbaşkanı Ankara Hüseyin Gazi Cem evini ziyaret etti, HACI BEKTAŞ etkinliklerine katıldı, daha sonra Eylül ayı başında da İstanbul Şahkulu Dergâhı toplantı salonunda bir açıklama yaparak Kültür Bakanlığı bünyesinde bir “ALEVİ – BEKTAŞİ Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kurulacağını kamuoyuna duyurdu. Bu başkanlığın Cem evlerinin ibadethanelerce kullanılan haklara benzer yardımlar yürüteceği ve Cem evlerine kilit personel desteği vereceği açıklandı. Cem evlerinin İBADETHANE statüsünü resmiyete sokmadan, bu yardımların düzenleneceği olgusuna bazı Alevi kurumlarından tepkiler yükseldi, siyasi partiler torba kanun ve bu başkanlık konusuna itirazlar ettiler ve itirazları devam etmekte. Söz konusu başkanlık kuruluşunu henüz tamamlamadı, yakında bu konuda bilgi sahibi olacağımızı düşünüyoruz. Bu arada bazı Alevi grupları bir kurultay düzenleyerek bu uygulamalara karşı olduklarını dile getirdiler.

Aslında 2021‘in sonunda AIHM Bakanlar Kurulu Türkiye ‘nin 2023 Mart ayı toplantısına kadar Alevi sorunları ile ilgili bir YOL HARİTASI vermesine karar vermişti ve 2022 yılında yaşanan tüm dalgalanmalar bu kararın günlük hayatımızdaki yansımaları idi. Ne yazık ki, Alevi kurumlarımız tüm çabalarımıza rağmen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu’nun kararlarının uygulanması için gereken yasal işlemleri yapmakta, tescil davalarını açmakta yıllardır o kadar ağır ve çekingen davrandı ki, 2023 Mart ayına hazırlanmak zorunda olan hükümet böyle bir yaklaşıma karar verdi. 2015 yılında Yargıtay 3. Daire AİHM’in CEM EVLERİ İBADETHANEDİR kararını İÇ HUKUK ‘a aktarmış olduğu halde, kurumlarımız bu haklarını kullanmakta atak davransalar ve aradan geçen altı senede sadece dokuz kurum yerine doksan ya da üç yüz, dört yüz kurum tescillerini yapmış olsa idi haklarımıza muhtemelen daha farklı ve daha az tartışılacak bir düzen ile kavuşacaktık.

Değerli dostlar,

Alevi dünyası 2014-16 arasında kazanılan davalardan, 2015 ‘te iç hukuka da yansıyan Cem evleri davasında gereken titizliği ve gayreti göstermeyerek çok tartışmalı bir döneme girdi. Öte yandan şu anda da sadece AIHM değil, AIHM ‘in yanı sıra T.C. ANAYASA MAHKEMESİ ‘nin de insan haklarını ihlal kararı verdiği Zorunlu Din Dersleri konusunda benzer bir ilgisizlik daha yaşanmaktadır. Eşit Haklar davasının kararları ile ilgili olarak ise hiçbir Alevi kurumu2016 ‘dan bu yana herhangi bir hukuki girişimde bulunmamıştır.

2023 ‘te sorunlarımıza daha büyük ilgi, dikkat ve doğru bilgleri ile yaklaşacağımızı umut ederek, başarılı, mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum.

Doğan Bermek

3.Ocak.2022