Sivil Sesler Festivali'ne Katıldık

ADO ve ADİP faaliyetlerini, yayınlarını tanıtttı
Sivil Sesler Festivali'ne Katıldık

Türkiye çapında 250'ye yakın STK'nın bir araya geldiği Sivil Sesler Festivali'ne Alevi Düşünce Ocağı ve kurucu üyesi olduğu Anadolu Din ve İnançları Platformu birlikte katıldı. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde Ankara’da TED Üniversitesi yerleşkesinde Türkiye çapında katılıma açık olan 5. Sivil Sesler Festivali’ni gerçekleştirdi. Açılışa, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da katıldı. (Fotoğraflar: STGM)

Farklı sivil toplum alanlarından toplamda 250’ye yakın dernek, vakıf, topluluk festivale katılım gösterdi. 138 stk en az 2 temsilci ile festival alanında stant açtı. Çocuk ve gençlik temalı derneklerin yoğunluğu, stant dışı faaliyetleriyle de dikkat çekti. Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) Al Farah Çocuk Korosu konseri ilk günü öne çıkan etkinliklerinden oldu. 

Kadın, mülteci, doğa, sağlık, adalete erişim, teknoloji gibi pek çok başlıkta Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen yerel örgütler organizasyona renk kattı.
Festival çeşitli panellere, STÖ’lerin düzenlediği atölyeler, etkinlikler, çeşitli sergiler ve sahne performanslarına ev sahipliği yaptı. TED üniversitesi yerleşkesi iç ve dış alanlarıyla böylesi bir festival için çok uygun bir seçimdi. STGM adına organizasyon hizmetini veren firma da katılımcılardan takdir gördü. Karşılama ve kayıt noktalarında hızlı servis, stant yerleşimlerindeki rahatlık, stantların müzik, atölye ve film gösterim alanıyla entegrasyonu, katılımcıların ağırlandıkları alanlar, iç mekanda panellerin gerçekleştirildiği alanda sunulan teknik hizmetler uluslararası çapta bir organizasyon izlenimini verdi. Açık alanlar o denli ilgi çekici ve cazip geldi ki kapalı alandaki toplantılara ilgiye negatif etkisi olduğunu gözlemledik. Bunda pandemiden ötürü insanların kapalı alanlara mesafeli oluşunun da etkisi olabilir.

Festivale inanç özgürlükleri ve kültürel miras çalışmalarıyla davet edilen Anadolu Din ve İnançları Platformu ile Alevi Düşünce Ocağı etkinliğin bu alanlarda tek temsilcisi oldu. ADİP adına genel sekreter, kurucu üyemiz ADO adına araştırma görevlisi düzeyinde festivale katılım sağladık. İlk gününde festivali ziyaretçi-izleyici olarak takip ettik. Festivalin ilk gününde sivil toplum hakkındaki gerçekler ve mitlerin konuşulduğu 'Dünyayı Örgütlenerek İyileştirmek/ Sivil Toplum: Mitler ve Gerçekler' başlıklı paneli, sivildüşün’ün sunduğu “Kendi #dünyaları.nı Kuranlar” panelini, belgesel film gösterimlerini, çeşitli kutu oyunlarının tanıtımlarını takip ettik. https://www.sivilsesler.org/festival#program

Atölye ve konferansları takip ederken stant açan stk’ları ziyaret ederek yeni iletişimler sağladık. Festivalin her 2 gününde de STK temsilcileri Türkiye'de inanç özgürlükleri, inanç haklarının takibi ve raporlanması, inanç temsilcileri ve temsilcilikleri arasında iletişim alanında faaliyet gösteren örgütlerimizin varlığına dair şaşkınlıklarını ve memnuniyetlerini ifade ettiler. Türkiye Alevi toplumunda hak temelli bağımsız bir sivil örgütlenmenin varlığının gerekliliği ve kıymetine dair motive edici geri dönüşler aldık. Bazı görüşmelerimizde ADO’nun Ankara’da bir temsilciliğinin olması arzu ve temenni edildi. ADO ve ADİP ile irtibat kurmak isteyen stk temsilcilerine iletişim bilgilerimizi verdik. STK’lar ile görüşmelerimizde kurumsal tanıtımlarda farklı malzemelerin kullanımı konusunda da tecrübeler edindik.

İlk gün olduğu gibi festivalin ikinci gününde de 68 STK kendilerine ayrılan geniş alanda stantlarını açtılar. Stant alanının girişinde, çok amaçlı alt bahçeye inen 2. blok köşesinde,  avantajlı bir noktaya denk gelen standımıza yerleştik. ADO ve ADİP olarak yayınlarımızı, tanıtım malzemelerimizi sergilediğimiz standımızda gün boyunca ziyaretçilerimizi bilgilendirdik, misafirlerimizi ağırladık. ADO ve ADİP’in projeleri ve yayınlarının tanıtıldığı, iletişim bilgilerinin yer aldığı 500 adet broşürümüzü ve 500 adet İnanç Özgürlükleri Rehberimizi dağıttık. Standımızda İnanç Özgürlükleri Karnesi, ADİP Bültenleri, ADO’nun izleme raporları da yer aldı. İnanç Mekanlarında Dönüştürmeler Uluslararası Konferansı’mızın kitabından da belirli bir miktarı talep eden misafirlerimize hediye ettik. Misafirlerimizden arzu edenler iletişim formumuza kayıt oldular. Gün içerisinde STGM yetkilileri ile hem kurumumuz, hem de festival hakkında görüş alışverişinde bulunma imkanına sahip olduk. ADO ve ADİP takipçileri, destekçilerinden de ziyaretçilerimizin olması bizleri cesaretlendirdi.

Sivil Sesler Festivali’nin sağladığı imkanlar sayesinde üzerimizdeki pandemi toprağını da silkeleme fırsatını bulduk.

Sevan Ataoğlu-Anadolu Din ve İnançları Platformu Genel Sekreteri



Sivil Sesler Festivali sivil toplum örgütlerine (hatta bu yolda örgütlenmeye çalışan gençlik topluluklarına) kendilerini tanıtma, anlatma ve çevre edinme konusunda çokça fırsat sundu. Özellikle bireysel olarak katılım sağlamak isteyenler için düşünce ve görüşleriyle uyumluluk sağlayan dernek ve topluluklarla yakın temas sağlanmış oldu. Mevcut olan tabuları yıkabilecek seviyede samimi ve sempatik bir ortam oluşturulmuştu. Temsil ettiğimiz kurumların hak ve savunuculuk temelli çalışmaları, aynı zamanda kültürel miras konusunda çalışıyor olması ziyaretçilerimizin ilgisini çekti. S
tandımızı ihmal etmeden diğer standlara iade-i ziyarette bulunup, samimi bir iletişim kurmaya çalışarak rehberlerimizden dağıttık. Akılda kalıcı bir etki yarattığımız kanaatindeyim. Bazı ziyaretçilerin samimi ve kucaklayıcı tavrımızı Alevi inancı ve kültürüyle bağdaştırması dikkatimizi çekti.

Ela Şahinkaya, Alevi Düşünce Ocağı Araştırma Görevlisi